Gıda Intoleransı Testi (90)

gida-intolerans-testi,1-51

Gıda İntolerans Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

Gıda intoleransı, bazı kişilerde bazı gıdaların iyi gelmediği; hazımsızlık, şişkinlik ve benzeri çeşitli rahatsızlıklar yarattığı tezine dayanmaktadır. Bu gıdaların tespit edilerek, beslenme menüsündeki ağırlığının azaltılmasıyla bu rahatsızlıkların giderileceği ya da azalacağı ileri sürülmektedir.

Bu amaçla, Gıda İntolerans Testleri yapılmaktadır. Gıda intolerans testinde, her gıda ile ilgili IgG denilen antikor düzeylerine bakılmaktadır. Antikor düzeyi yüksek olanların yenilmemesi, ya da azaltılması gibi öneriler yapılmaktadır. Gıda intolerans testleri genelde ELISA yöntemiyle bakılmaktadır. Bakılan gıda sayısı 20, 45, 90, 200 gibi değişik sayıdadır. 90 gıdayı içeren panel kanımızca geniş ve yeterli bir paneldir. Daha genişine gerek olmadığı kanısındayız.

Gıda İntolerans Laboratuvar Testleri

Laboratuvarlarımızda, son dönemlerde üzerinde fazlaca durulan Gıda İntolerans Testleri (Food Intolerance Tests) yapılmaktadır.Bilindiği gibi, bu test ile, farklı besinlere karşı oluşan IgG4 antikorlarının düzeyi ölçülmektedir. Laboratuvarlarımızda, IgG4 düzeylerinin ölçümünde ELISA yöntemi kullanılmaktadır.Bizdeki ölçümlerin, diğer çoğu laboratuvardan farkı, en fazla intoleransa neden olan başlıca besinlere karşı, tek tek intoleransın araştırılmasıdır. Çoğu laboratuvar, genelde besinlere karşı tarama şeklinde çalışma yapmaktadır. Doğal olarak, besinlere karşı tek tek spesifik çalışma yapmak daha değerli sonuçlar ortaya konulmasını sağlayacaktır.

Bu şekilde, besin intoleransına en sıklıkla neden olan yumurta akı, inek sütü, balık, muz, kivi, çilek, domates, biber, susam, kırmızı et, beyaz un, çavdar unu, arpa unu, portakal, kereviz, havuç, fındık, fıstık, köri ve soya' dan oluşan 20 besine karşı intolerans olup olmadığı, tek tek spesifik çalışmalarla ortaya konulmaktadır. Araştırılan bu besin grubu, genelde yenilen gıdaların % 85’ ini oluşturmaktadır. Bu da yeterli bir kapsam olarak kabul edilmektedir.

Elitrace Gıda İntolerans Laboratuvar Testi (90 Gıda)

Hububatlar Hayvansal Ürünler Balıklar Sebzeler Meyveler
Arpa Bal Alabalık Biber Armut
Buğday Balık Yağı Barlam Brokoli Çilek
Çavdar İnek Sütü Dil Enginar Erik
Fasulye Koyun Sütü Hamsi Domates Elma
Mercimek Yoğurt İstiridye Güvey Otu Greyfurt
Nohut Yumurta Beyazı Kabuklular Bezelye Ananas
Pirinç Yumurta Sarısı Kafadan Bacaklılar Havuç Karpuz
Soya   Somon Ispanak Kavun
Yulaf Etler Ton Balığı Kabak Kayısı
  Domuz Eti   Karnabahar Kiraz
Kuruyemiş Hindi Eti Baharat Kereviz Kivi
Ayçiçek Çekirdeği Kuzu Eti Hardal Kuşkonmaz Limon
Badem Sığır Eti Tarçın Lahana Mandalina
Ceviz Tavşan Eti   Mantar Muz
Fındık Tavuk Eti   Maydanoz Orman Meyveleri
Hindistan Cevizi   İçecek Mısır Portakal
Yer Fıstığı Diğer Çay Patates Şeftali
  Arpa Maltı Kahve Patlıcan Üzüm
  Bira Mayası Kakao Pazı Zeytin
  Kabartma Tozu Kola Bitkisi Salatalık  
      Sarımsak  
      Soğan  
      Şeker Kamışı  
      Tatlı Biber  
      Taze Fasulye