Gıda intoleransı, bazı kişilerde bazı gıdaların iyi gelmediği; hazımsızlık, şişkinlik ve benzeri çeşitli rahatsızlıklar yarattığı tezine dayanmaktadır. Bu gıdaların tespit edilerek, beslenme menüsündeki ağırlığının azaltılmasıyla bu rahatsızlıkların giderileceği ya da azalacağı ileri sürülmektedir.
Bu amaçla, Gıda İntolerans Testleri yapılmaktadır. Gıda intolerans testinde, her gıda ile ilgili IgG denilen antikor düzeylerine bakılmaktadır. Antikor düzeyi yüksek olanların yenilmemesi, ya da azaltılması gibi öneriler yapılmaktadır. Gıda intolerans testleri genelde ELISA yöntemiyle bakılmaktadır. Bakılan gıda sayısı 20, 45, 90, 200 gibi değişik sayıdadır. 90 gıdayı içeren panel kanımızca geniş ve yeterli bir paneldir. Daha genişine gerek olmadığı kanısındayız.
Gıda İntolerans Laboratuvar Testleri
Laboratuvarlarımızda, son dönemlerde üzerinde fazlaca durulan Gıda İntolerans Testleri (Food Intolerance Tests) yapılmaktadır.Bilindiği gibi, bu test ile, farklı besinlere karşı oluşan IgG4 antikorlarının düzeyi ölçülmektedir. Laboratuvarlarımızda, IgG4 düzeylerinin ölçümünde ELISA yöntemi kullanılmaktadır.Bizdeki ölçümlerin, diğer çoğu laboratuvardan farkı, en fazla intoleransa neden olan başlıca besinlere karşı, tek tek intoleransın araştırılmasıdır. Çoğu laboratuvar, genelde besinlere karşı tarama şeklinde çalışma yapmaktadır. Doğal olarak, besinlere karşı tek tek spesifik çalışma yapmak daha değerli sonuçlar ortaya konulmasını sağlayacaktır.
Bu şekilde, besin intoleransına en sıklıkla neden olan yumurta akı, inek sütü, balık, muz, kivi, çilek, domates, biber, susam, kırmızı et, beyaz un, çavdar unu, arpa unu, portakal, kereviz, havuç, fındık, fıstık, köri ve soya' dan oluşan 20 besine karşı intolerans olup olmadığı, tek tek spesifik çalışmalarla ortaya konulmaktadır. Araştırılan bu besin grubu, genelde yenilen gıdaların % 85’ ini oluşturmaktadır. Bu da yeterli bir kapsam olarak kabul edilmektedir.
Elitrace Gıda İntolerans Laboratuvar Testi (90 Gıda)
Hububatlar | Hayvansal Ürünler | Balıklar | Sebzeler | Meyveler |
Arpa | Bal | Alabalık | Biber | Armut |
Buğday | Balık Yağı | Barlam | Brokoli | Çilek |
Çavdar | İnek Sütü | Dil | Enginar | Erik |
Fasulye | Koyun Sütü | Hamsi | Domates | Elma |
Mercimek | Yoğurt | İstiridye | Güvey Otu | Greyfurt |
Nohut | Yumurta Beyazı | Kabuklular | Bezelye | Ananas |
Pirinç | Yumurta Sarısı | Kafadan Bacaklılar | Havuç | Karpuz |
Soya | Somon | Ispanak | Kavun | |
Yulaf | Etler | Ton Balığı | Kabak | Kayısı |
Domuz Eti | Karnabahar | Kiraz | ||
Kuruyemiş | Hindi Eti | Baharat | Kereviz | Kivi |
Ayçiçek Çekirdeği | Kuzu Eti | Hardal | Kuşkonmaz | Limon |
Badem | Sığır Eti | Tarçın | Lahana | Mandalina |
Ceviz | Tavşan Eti | Mantar | Muz | |
Fındık | Tavuk Eti | Maydanoz | Orman Meyveleri | |
Hindistan Cevizi | İçecek | Mısır | Portakal | |
Yer Fıstığı | Diğer | Çay | Patates | Şeftali |
Arpa Maltı | Kahve | Patlıcan | Üzüm | |
Bira Mayası | Kakao | Pazı | Zeytin | |
Kabartma Tozu | Kola Bitkisi | Salatalık | ||
Sarımsak | ||||
Soğan | ||||
Şeker Kamışı | ||||
Tatlı Biber | ||||
Taze Fasulye |