Alüminyum (Al), İdrar, Spot (AAS)
Yöntem AAS
Örnek Türü Spot İdrar
Alım Şartları Örnek, metal içermeyen-koruyucu madde olmayan kaba alınmalı ve soğuk ortamda tutulmalıdır. Hasta örnek vermeden 48 saat öncesine kadar herhangi deniz ürünü tüketmemiş olmalıdır. Gadolinium, iyot veya baryum alan kişilerde birçok element yanlış yüksek çıkacaktır. Bu nedenle örneğin 96 saat sonra toplanması önerilir.
Örnek Red Kriterleri Uygun koşullarda alınım ve transportu yapılmamış
Saklama Koşulları 2-8°C de 2 saat, -20°C de 1 ay
Örnek Miktarı 1 ml
Çalışma Günü Her gün
Sonuç Günü 7 gün sonra
Alüminyum (Al), İdrar, Spot (AAS) Hakkında Klinik Açıklama ""Büyük bir kismi kemik ve akciger olmak üzere çesitli dokularda depolanan ve agir metaller grubundan olan alüminyumun büyük bir kismi, saglikli insanlarda böbrek yolu ile atilmaktadir. Alinan miktar arttiginda, böbrekten atilim miktari günde 200 - 500 mikrograma kadar çikabilmektedir. Böbreklerden alüminyum atilimi total vücut alüminyumunu dengelemektedir. Ayrica safra yoluyla da alüminyum atilabilmektedir. Günümüzde insan sagligi ile iliskisi gittikçe önem kazanan alüminyum genellikle zararsiz bir bilesen olarak bilinmektedir; fakat yine de yüksek derisimlerine ya da düsük dozlarina uzun süreli maruz kalindiginda saglik sorunlarina neden olabilmektedir. Bu yüzden vücuda fazla alüminyum alinmasi sakincalidir. Vücuda alinisi; mutfak kaplari, içme suyu, deodorantlar, gida katki maddeleri, asi adjuvanlari, ilaçlardan; parenteral solüsyonlar ile diyaliz solüsyonlarinin hazirlanmasi için kullanilan su, hammadde ve ambalaj materyallerinden; alüminyum isleyen tesislerden alüminyum tozu solunmasi gibi farkli sekillerde olmaktadir.
Yasamin her safhasinda ve birçok alanda karsilasabilecegimiz alüminyumun insan vücuduna etkisi; gastrointestinal, hematolojik, iskelet sistemine ve sinir sistemine etkiler seklinde siralanabilir. Alüminyumun sürekli alimiyla beyin hücrelerinde birikiminin ciddi beyin rahatsizliklarina neden oldugu, uzun süreli alüminyum içeren antiasit kullanimi sonucu kemik lerde birikmesiyle kemiklesmeye engel oldugu, hemoglobin sentezini inhibe ettigi, devamli diyaliz tedavisi gören hastalarin çogunda mortalite için risk faktörü olmasi dahil bazi ciddi rahatsizliklara neden oldugu saptanmistir. Bunlar; Alzheimer hastaligi, Parkinson hastaligi, amiotrofik lateral sklerozis (Lou Gehrig s hastaligi), diyaliz demansi, diyaliz osteomalizisi, mikrositer anemi, eritropoietin tedavisine direnç ve adinamik kemik hastaligidir.""